Neler yeni
xentr_blue_bg_color
xentr_red_bg_color
xentr_green_bg_color
xentr_orange_bg_color
xentr_voilet_bg_color
xentr_slate_bg_color
xentr_dark_bg_color

Afyonkarahisar’ın damak çatlatan lezzeti: Haşhaşlı tahinli pide

DAMAR

Gold Üye
Katılım
17 Şub 2021
Mesajlar
146
Tepkime puanı
0
Konum
Turkey
Afyonkarahisar’ın damak çatlatan lezzeti: Haşhaşlı tahinli pide

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde Ramazan ayında özel yapılan haşhaşlı tahinli pide bu yıl da tok tutma özelliğinden dolayı vatandaşlar tarafından büyük ilgi görürken, lezzeti ile de damak çatlatıyor.

TPplwJnO-ESCiefIb2sIfQ.jpg

Sandıklı'da Ramazan ayında iftar saatine yakın zamanlarda yapılan pideye ilçe halkı büyük ilgi gösteriyor.
bRp_3xJD8UKldpznTKhMpg.jpg

Ramazan ayında özel yapılan pidenin içerisine haşhaş, tahin ve sıvı yağ karışımı bir miktarda isteğe göre şeker katılıyor.
v3UkqqoXRUGHv_CKDWkRPg.jpg

Usta ellerde ince şekilde açılan hamur, tahin ve haşhaş karışımı ile karıştırılarak 4’e katlanıp yaklaşık 1.5 saat dinlenmeye bırakılıyor. Dinlenme sonunda pide ustaları tarafından açılan hamurlar fırına sürülerek pişiriliyor. 10 dakika taş fırında odun ateşinde pişirilen haşhaşlı tahinli pide vatandaşlar tarafından özellikle sahur yemeklerinde tok tutması özelliğinden dolayı tercih ediliyor.
EkGcD0UmtEWZOEX2XzV20w.jpg

İlçede taş fırın sahibi ve pide ustası Ahmet Özeski, damak çatlatan lezzetin yapılışını açıklayarak, "Hamur yoğrulduktan sonra hamur ince bir şekilde açılır. İçerisine haşhaş, tahin ve isteğe göre şeker ilave edilir. Bu şekilde bir karma hazırlanır. Bu karışım ince açılan hamura sürülür ve katlayarak her kata haşhaşlı ve tahinli karışım sürülür. Yaklaşık 1.5 saat gibi dinlenmeye bırakılır. Dinlenme süresinden sonra odun ateşindeki taş fırınımıza atıyoruz. Fırında 8 -10 dakika arasında pişer. Sahurda kahvaltılık olarak tercih edilen bir lezzet bu. Burası haşhaş bölgesi haşhaş yetişen bir bölge olunca bu üründe bizim damak zevkimize uygun bir ürün" dedi.
vJsns0wULEq_cZIT3cHxNQ.jpg

Fırından pidelerini alan vatandaş Fehmi Özdemir ise tok tutma özelliği bakımından haşhaşlı tahinli pideye tercih ettiklerini ifade etti. Ödemir, “Ramazan ayında bolca tüketiliyor. Bunun yanında normal günlerde de tüketimine devam edilse de Ramazan ayında bu pideye rağbet hat safhaya çıkıyor. İlçemize özgü bir lezzet. Yıllardır yapılan bir pide çeşidi. Tok tuttuğu için sahurda tüketiyoruz ve almaya geldim. Herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum” dedi.
 
Üst Alt