Neler yeni
xentr_blue_bg_color
xentr_red_bg_color
xentr_green_bg_color
xentr_orange_bg_color
xentr_voilet_bg_color
xentr_slate_bg_color
xentr_dark_bg_color

Corsair Hydro X Sıvı Soğutma Sistemi Ana Konu

Hangman TR

Forum Üyesi
Katılım
27 Kas 2019
Mesajlar
53
Tepkime puanı
5
Corsair Hydro X Sıvı Soğutma Sistemi

1.JPG



Kutu açılımı ve görünüş
Kutuyu açtığımızda kullanma kılavuzu ve garanti belgesi bizi karşılıyor. Bunları bir kenara koyuyoruz. Üstteki koruyucu köpüğü kaldırdığımızda çok iyi paketlenmiş sıvı soğutucumuzu görüyoruz. Fanlar ortada, vidalar ve montaj aparatları ve vidalar da farklı poşetler içinde ayrılmış.

Corsair-Hydro-X-1k.jpg
2.JPG


Termal macun soğutucu tabanına hazır uygulanmış olarak geliyor ve koruyucu plastiği bu yüzden şimdilik çıkarmıyoruz.
İşlemciye temas eden ve ısıyı transfer eden coldplate kısmında bakır, ısıyı ortama taşıyan radyatör kısmında ise alüminyum kullanılmış ki bu piyasadaki hemen hemen tüm soğutucularda alışageldiğimiz bir malzeme seçimi. Bakır, alüminyumdan daha yüksek ısı iletkenliğine sahip ve maksimum performans için tümüyle bakır kullanımı gerekmekte. Ancak maliyet ve ağırlık gibi sebeplerle hazır sıvı soğutucuların radyatörlerinde alüminyum tercih ediliyor. Özel sıvı soğutma çözümlerindeyse bakır radyatörlerle sıkça karşılaşıyoruz.
Radyatör üzerinde düz siyah üzerine metalik renkte Corsair logosu sade bir tasarımı simgeliyor. Örgülü kaplamaya sahip siyah borular pompa ünitesine bağlandıkları noktada dönebiliyorlar. Artık son birkaç jenerasyonda görmeye alıştığımız şekilde ince ve oldukça esnek bu borular. Bu, radyatörü kasa içinde ve dar alanlarda zorlanmadan farklı noktalara monte edebilmemizi sağlıyor. İlk jenerasyon sıvı soğutucularda bu büyük problemdi.

Fanlar
3.JPG

Tabiki bu soğutucuda Corsair’ın ML serisi PWM fanları kullanılıyor. İnceleme makalemize linki video açıklamalarında bulabilirsiniz. Artık üst seviye tüm soğutucularında Manyetik levitasyonlu fanlara geçen Corsair bu fanları ayrıca da satmakta. Bu fanların özelliği rulman kısmında mıknatısın manyetik etkisiyle fanın dönen aksamının fan merkezine sürtünmemesi. Bu da teoride gürültüyü azalttığı gibi sürtünme sebebiyle oluşabilecek mekanik hataların önüne geçiyor. Dolayısıyla fan ömrü uzamış oluyor.
Maksimum 2400 RPM devir hızına sahip bu söz konusu fanlar. Bu hızda 37 desibel gürültü ve 4.2mm H2O statik basınç üretiyorlar. Tam devirde gürültülü olsalar bile çoğu kullanıcı bu hızlarda kullanmayacaktır zaten. Çünkü fanlar %60-80 seviyesinde optimum gürültü/performans seviyesine ulaşıyor. Kasanızın size uzaklığı ve gürültüye karşı tolerasyonunuza göre bu değişecektir. Yaptığımız testlerde 1200-1600 RPM arası gayet yeterli olduklarını fark ettik.

Bağlantılar
Pompa ünitesinden 3 adet kablo çıkmakta. İlki güç kablosu. Pompa ve pompa üzerindeki RGB LED’ler, gücünü SATA güç kablosundan almakta. Bu kablodan ayrılan, anakartınız üzerindeki işlemci fanı soketine takmanız için bir de 3 pinli fan kablosu var. İkinci kablo fanlara takmanız gereken 2 adet 4 pinli RGB kablosu. Son kablo da 2 adet 4 pinli fan güç kablosu.
Fanların RGB kablosunu doğrudan bu üniteye bağlayabilmek çok güzel olmuş. Bu sayede anakartlar üzerinde sınırlı sayıda bulunan RGB header’ları tüketmiyorsunuz ya da mutlaka Corsair’ın Commander gibi RGB kontrolcülerine ekstra ödeme yapmak zorunda kalmıyorsunuz.

Uyumluluk
Soğutucu Intel ve AMD’nin tüm güncel işlemci soketlerine destek vermekte. Yani Intel’de Sandy Bridge işlemcilerden başlayıp günümüze kadar çıkan tüm masaüstü işlemci soketleriyle uyumlu. AMD’de ise yine Phenom II işlemcilerden başlayıp günümüze kadar çıkan işlemcilerle uyumlu çalışıyor.

Aydınlatma
Pompa ünitesi üzerindeki 16 adet dijital RGB LED bulunuyor. Fan başına 4 RGB LED barındıran ML PRO RGB fanlar görsel açıdan tamamlayıcı görev görüyorlar. Bu aydınlatmayı işlevsel kılan şey Corsair’ın iCUE yazılımı.

4.JPG
5.JPG


Pompa ünitesinde bu aydınlatma hem üstten hem de yandan görünecek şekilde tasarlanmış. Ortadaki Corsair logosu da bu aydınlatmadan nasibini almış.
Fanlar ise bildiğimiz ML RGB aydınlatmasıyla geliyor. Difüzyonlu fan bıçakları fan merkezine yerleştirilmiş 4 adet RGB LED’lerden gelen ışığı dağıtıp homojen bir aydınlatma sağlıyorlar.

Corsair iCUE yazılımı

6.JPG


iCUE, tüm güncel Corsair donanımları için kullanabileceğiniz bir ayarlama yazılımı. Tabii ki sıvı soğutucunuzun fan hızlarını, pompa devrini ve RGB aydınlatmasını da buradan değiştirebilmektesiniz. Eğer kasa içi aydınlatmanızın senkronize olmasını istiyorsanız Corsair ekosistemine yatırım yapıp belleklerinizi, diğer kasa içi fanlarınızı ve çevre bileşenlerinizi de Corsair’dan almanız gerekmekte.
Anasayfada sistemdeki Corsair aygıtlar listeleniyor ve burada Corsair Dominator RGB Platinum RAM’lerimizi görmektesiniz. Bunların sıcaklık bilgilerini görebildiğimiz gibi RGB aydınlatmasını da sıvı soğutma sisteminin aydınlatmasıyla senkronize edebiliyoruz.
iCUE ile H100i RGB Platinum’un bünyesindeki tüm RGB LED’leri teker teker yönetebiliyorsunuz. Buna fanların üzerindekiler de dahil. Yazılım her bir RGB LED’i görüp teker teker komut verebiliyor. Bu sayede animasyonlar daha etkileyici hale geliyor.
 
Son düzenleme:
Üst Alt