Neler yeni
xentr_blue_bg_color
xentr_red_bg_color
xentr_green_bg_color
xentr_orange_bg_color
xentr_voilet_bg_color
xentr_slate_bg_color
xentr_dark_bg_color

İçerik EAT Puanını Yükseltmek

alperen

Forum Üyesi
Katılım
14 Şub 2020
Mesajlar
54
Tepkime puanı
2
Konum
istanbul
2019 yılında gerçekleşen çekirdek algoritma güncellemelerinin etkisi konuşulmaya devam ediyor. EAT sonrası birçok site dikkat etmeye başladı. Güncellemeyle birlikte sitelerin SEO görünürlüğü etkilenmiş ve site sahipleri güncellemenin etkisini ölçümlemeye başladılar.
EAT Nedir?
EAT, Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness kelimelerinin baş harflerinin birleşiminden oluşur. İngilizceden çevirecek olursak; uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlik kavramlarından oluşan ve bu kavramlar ışığında sitenizi değerlendiren bir güncellemedir.
  • Uzmanlık:Sitenizde içerik sağlayıcılar bilgili olmalıdır. Bunun yanında hedef kitlenizin ne istediğini bilmeli ve en iyi içeriği nasıl ulaştırması gerektiğini bilmelidir. YMYL sitelerin uzmanlık kriterine dikkat etmesi gerekmektedir.
  • Yetkinlik:Sitenizin güvenilir olması durumudur. Ayrıca siteniz için verilen referansların kaliteli, alakalı ve olumlu görüşler içermelidir.
  • Güvenilirlik:Sitenizin kalitesinin yanı sıra hedef kitlenizden gelen geri bildirimlerle kullanıcıların güven duyacağı bir site haline gelmelisiniz. Bu durum güvenilir bir site olmanızı ve güvenilirlik kriterini yerine getirmenizi sağlayacaktır.
Site sahiplerinin büyük bir çoğunluğu EAT kriterlerini yerine getirmediği için ciddi kayıplar yaşamışlardı. Kayıp sonrası oldukça fazla önem vermeye başlayan site sahipleri sitenin eski konumuna gelmesi için çalışmalara başlamış ve bu güncellemeden en çok sağlık beslenme ve tıbbi alandaki hizmet sağlayan sektörler etkilenmişti.
eat-update-3.jpg

EAT Neden Önemlidir?
Google’ın Kalite Derecelendirme Yönergesi 2018 yılında güncelledi. Burada yer alan yüksek kalite ifadeleri yüksek EAT olarak revize edildi. Bu işlem sonrasında en çok göze çarpan kısmın, site sahiplerinin sadece bir web sitesinin itibarını değil, aynı zamanda editörlerin kendilerini yargılaması üzerine düşünmesi gerektiğidir.
Birçok sitede hakkımızda sayfası, yazar biyografiği bulunmuyordu. Bunun üzerine Google, içerik yayınlarken içeriğin kaynağına ait bilgilerin yer aldığı siteleri daha iyi konumlandıracağını belirtti. Doğru olmayan içeriklerin önüne geçmek ve içeriğin kaliteli oluşturulmasını sağlamak amacının ön planda olduğu anlaşılmaktadır.
EAT Güncellemesi Web Sitemi Nasıl Etkileyebilir?
Google EAT güncellemesi öncesinde YMYL (paranız, hayatınız) sitelere, yani sağlık ve tıbbi web sitelerine odaklanmış gibi görünüyordu. Bu durum, kullanıcının sağlığını veya gelecekteki refahını etkileyebilecek sitelerin daha düşük sıralarla ödüllendirilmesi veya cezalandırılması gerektiği anlamına geliyordu.
Bu sitelerde yaşanan dalgalanmaların uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlikle doğrudan ilişkili olduğu söylenebilir. Güvenilir olan ve uzmanlığına göre çalışmalara yer veren sitelerin organik trafik ve sıralamalarda kayıplar yaşadığı çok az gözlemlenmişti.
Google, kalite Derecelendirme Yönergesi arama sonuçlarını doğrudan değiştiremeyeceğini belirtir. Ancak, kalite puanlarının restoranların geri bildirim kartlarını değerlendirebilme şekilde kullanıldığını belirttiler. Bu değerlendirme verilerinin aslında Google algoritmalarını bilgilendirdiğini ima eder. Burada yüksek kaliteli puan alan sitelerin Google'da iyi sıralamak isteyen site türleri olduğu anlamına gelmektedir.
EAT Puanını Arttırmak İçin Hızlıca Yapılması Gereken 2 Adım
EAT'nin ne olduğunu ve siteniz için neden önemli olduğunu ele aldık. Artık site içeriğinizin EAT'sini artırmak için neler yapabileceğinizden bahsedelim. Aşağıda belirtmiş olduğum kısımları gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum.
İçeriklerinizde yazar bilgisi ekleyin ve yazar biyografi sayfası oluşturun
Google’ın Kalite Derecelendirme Yönergesi, bir web sitesinden sorumlu olan kişileri anlamanın, EAT'yi değerlendirmenin kritik bir parçası olduğunu belirtir ve ziyaretçilere bu web sitesini türüne göre değerlendirmelerini önermektedir. Blog içerikleri veya oluşturulmuş diğer içeriklerde yazarın uzman olup olmadığını belirtmelisiniz. İçeriklerinizde editör, yazar, uzman veya içerik oluşturan kişi bilgisine yer vermelisiniz. Yazarlarınız için ayrı biyografi sayfaları oluşturarak burada yazara ait bağlantılar hakkında bilgilere yer vererek Google’a yazarınız hakkında bilgiler sunmalısınız. Burada sitenizi ziyaret eden kullanıcılarınıza biyografi sayfası sunarak, içerik oluşturucunun yetkinliğini inceleyebilme imkanı tanımış olursunuz.
content-eat-update-1.jpg

  • Uzmanın deneyimleri ve nitelikleri hakkında bilgiler
  • Eğitim, bilimsel yayınlar hakkında bilgiler
  • Katıldığı mesleki eğitimler, kurslar ve konferanslar
  • Mail adresi, iletişim bilgileri ve işyeri bilgisi
  • Daha önce yazmış olduğu yazılar
Yukarıda belirtmiş olduğum maddeler biyografi sayfalarında belirtebileceğiniz kısımlardan bazılarıdır. Burada ilgili uzman kişi hakkında detaylı bilgilere yer vererek hedef kitlenize sunmayı hedeflemelisiniz.
Düşük performans gösteren içeriği silin veya optimize edin
Google’ın Kalite Derecelendirme Yönergesi, kalitesiz sayfalarda yer alan içeriklerde çalışma gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtir ve bu sayfaları düşük derecelendirme ile değerlendirmektedir. Bir sayfada aşağıdaki özelliklerden bazıları varsa, düşük derecelendirmeye dahil olduğu belirtilir
  • Yetersiz uzmanlık, otorite ve güvenilirlik seviyesi
  • Ana içeriğin kalitesi düşükse
  • Tatmin edici olmayan bir miktarda ana içerik yer almıyorsa
  • İçeriğin başlığı kasıtlı olarak şok edici veya abartılıysa ve içerik tatmin edici değilse
  • Reklamlar veya tamamlayıcı içerik ana içerikten uzaklaştırmayı hedefliyorsa
  • İçeriklerde tatmin edici olmayan miktarda bağlantılı site URL’i veya bilgiler varsa
  • Web sitesi, kapsamlı itibar araştırmasına dayanan olumsuz bir değerlendirmeye sahipse
Google’ın Kalite Derecelendirme Yönergesi, uzmanlık, yetkinlik olmadan oluşturulan içeriklerin ve sayfanın içeriği zayıf olması durumunda düşük kaliteli olarak düşüneceklerini belirtiyor.
Burada yukarıda belirttiğim kriterler dışında içeriklerinizi de kontrol etmelisiniz. Hangi sayfaların silinmesi veya optimize edilmesi gerektiğine karar vermek için her sayfada inceleme gerçekleştirmelisiniz. Bu sayfaların EAT’sini oluşturarak içerik revize işlemlerini tamamlayarak anahtar kelimelerde elde ettiğiniz geri dönüşümü artırabilirsiniz.
 
Üst Alt