Neler yeni
xentr_blue_bg_color
xentr_red_bg_color
xentr_green_bg_color
xentr_orange_bg_color
xentr_voilet_bg_color
xentr_slate_bg_color
xentr_dark_bg_color

Web Sitenize Trafik Çekme ve Site Trafiği Öğrenme

alperen

Forum Üyesi
Katılım
14 Şub 2020
Mesajlar
54
Tepkime puanı
2
Konum
istanbul
Site trafiği, internet sitenize gelen ziyaretçi kitlenizle doğrudan alakalıdır. Bu nedenle trafiğin kullanıcı tarafından yapılan ziyaretlerle oluştuğunu bilmelisiniz. Sitenizde yer verdiğinizi ürün veya hizmete ulaşmak isteyen kullanıcı arama sonuçlar sayfasında arama gerçekleştirecektir. Bu arama sonucu sitenizin SERP’te listelenmesi sonucunda kullanıcılar sitenizi ziyaret edebilirler. Siteye gelen ziyaretçilerinizin internet sitenizde gezinirken birçok sayfanıza uğramaktadır. Ürün satın alma, bilgiye ulaşma gibi faaliyetler gerçekleştirirler. Bu işlemler site trafiğinizi oluşturmaktadır. Sitenize gelen trafiğin artıyor olması kullanıcıların ziyaret etme sayısının da arttığı anlamına da gelmektedir.
Site trafiği öğrenme çalışması için Search Console veya Google Analytics gibi ücretsiz araçları kullanabilirsiniz. Rakip sitelerin site trafiğini öğrenmek içinse Ahrefs, semRush gibi ücretli araçlardan rakiplerinizin trafiğini öğrenebilirsiniz.
Search Console da sitenize gelen gösterim ve tıklanma sayıları istenilen düzeyde değilse sitenizde düzenlemelere gitmelisiniz. Organik arama sonuçlarınızda iyileştirmeler yaparak ziyaretçi kitlenize uygun bir şekilde sayfalarınızı tasarlayabilirsiniz. Kaliteli içerik, doğru anahtar kelime seçimi ve içerik optimizasyonu çalışmalarıyla birlikte sitenize trafik çekebilirsiniz. Burada hedef kitlenizin hareketlerini iyi bir analizi kullanıcı deneyimiyle birleştirerek çok daha verimli bir yapıda kullanıcılara sunabilirsiniz.


Anahtar Kelime Stratejisi
Sitenizde yer alan sayfaların hangi amaca hizmet ettiği, sayfanın neyi ifade ettiği, kullanıcıların aramalarında yer alan kelimelerden oluşup oluşmadığı gibi durumlarda doğru anahtar kelime hedeflemesi devreye girmektedir. Sayfanızın gerçekten kullanıcıların aradığı kelimelerle oluşturulup sunulduğunda arama motoru botları tarafından sayfanız anlamlandırılacak ve arama sonuçlar sayfasında listelenecektir. Anahtar kelime stratejisi için hazırlamış olduğumuz kapsamlı içeriği inceleyebilirsiniz.
Yeni kurulmuş bir siteyseniz veya görünürlüğünüz olmadığını düşünüyorsanız site trafiğinizi öğrenmelisiniz. Eğer site trafiğiniz oldukça az veya yoksa rekabet düzeyi düşük olan anahtar kelimeler hakkında içerik oluşturarak sitenize trafik çekebilirsiniz. Burada long tail dediğimiz rekabetin daha az olduğu, geri dönüşümün daha fazla olduğu kelime gruplarıdır. Görünürlüğünüze etki edecek olan anahtar kelime araştırma sürecinin sitenizin ana kelimelerinde listelenmesini sağlar.
Google Search Console İle Trafik Öğrenme
Google Search Console, sitenizin organik trafiğini incelemenize ve iyileştirmenize yarayan, hemen hemen herkesin kullandığı ücretsiz bir araçtır. Sitenize özel oluşturmuş olduğunuz Search Console hesabı ile performans, düzeltme, hız, breadcrumb gibi birçok teknik SEO kriteri açısından oluşan verileri inceleyebilirsiniz.
Google Search Console’a giriş yaptığınızda performans kısmına tıklamalısınız. Burada karşınıza sitenizin genel durumu hakkında grafiksel bir görünüm ile birlikte verilerle karşılaşacaksınız.
search-console-performance.png

Organik trafiği artırmak amacıyla Search Console performans verilerinde bazı düzenlemeler yaparak ilgili verileri görmelisiniz. Arama türü kısmında öğrenmek istediğiniz trafik bilgilerinin hangi tarih aralığını kapsaması gerektiğini belirtebilirsiniz. Sitenin tamamının genel durumuna bakmak istemiyorsanız sayfa özelinde belirterek verilere ulaşabilirsiniz.
Performans raporunda tıklama sayısı, gösterim sayısı, ortalama konum verilerine bakabilirsiniz. Kullanıcı aramalarını ve arama sonuçlarında belirtilen aramaları sorgular bölümünde görebilirsiniz. Kullanıcıların hangi kelimeleri aradığı bilgisine sahip olabilirsiniz. Burada birçok kriter bulunuyor ve kolaylıkla site trafiğini öğrenebilirsiniz.


Rakip Site Trafiği Öğrenme
Rakiplerinizin hangi kelime ile hangi sayfadan trafiği çektiğini öğrenmek için birçok araç bulunmaktadır. Bunlardan en bilinenleri Ahrefs, SimilarWeb yada SEMrush araçlarından birini kullanabilirsiniz. Ücretli olan bu araçların deneme sürümünü kullanabilirsiniz.
SEMrush ile rakip URL adresini taratabilirsiniz. Tarama sonucunda site hakkında birçok veri ile karşılaşacaksınız. Burada organik araştırma kısmında yer alan anahtar kelimelerin aranma hacimlerini görebilirsiniz. Rakip sitenin listelendiği anahtar kelimenin hangi URL ile kullanıcıya sunulduğu gibi birçok veriye ulaşabilirsiniz.
semrush-search-box.png



Ahrefs İle Site Trafiği Öğrenme
Ahrefs araç çubuğuna URL adresini yazdığınızda karşınıza site hakkında birçok veri sunacaktır. Burada organik anahtar kelimeler kısmında rakibinizin hangi kelime ile kaçıncı sırada olduğu verisine ulaşabilirsiniz. Hatta bu kelime hangi URL ile listeleniyor, aranma hacmi gibi birçok veriyi size sunuyor.
Backlink odağında verilerle ön planda olan Ahrefs, rakiplerinizin backlink profilini de gözler önüne seriyor. Sitede en çok trafik çeken sayfaları gösterip, bu sayfaların ne kadar trafik çektiği bilgisi gibi verileri de görebilirsiniz.

ahrefs-content-gap.png

Rakibinizin hangi sayfalardan daha fazla trafik elde ettiğinin yanında Ahrefs üzerinden edinilecek bilgilerde, Google üzerinden gelen ziyaretler, trafik değerleri, tahmini anahtar kelime sayısı, ilk 100’de bulunan anahtar kelimeler gibi birçok kısım bulunuyor.
Yukarıda anlatılan araçların yardımıyla rakip site trafiğini öğrenme, sitenize gelen trafiği öğrenme, backlink profili, sektörel rakipler, anahtar kelimelerin rakipler ile karşılaştırılması gibi birçok veriye kolaylıkla ulaşarak analiz gerçekleştirebilirsiniz.
 
Üst Alt