Neler yeni
xentr_blue_bg_color
xentr_red_bg_color
xentr_green_bg_color
xentr_orange_bg_color
xentr_voilet_bg_color
xentr_slate_bg_color
xentr_dark_bg_color

301 Yönlendirme

alperen

Forum Üyesi
Katılım
14 Şub 2020
Mesajlar
54
Tepkime puanı
2
Konum
istanbul
İsterseniz tek bir sayfanın URL’ini değiştirin, isterseniz tamamen yeni bir domaine geçiş yapın tüm bu durumlarda eski URL adreslerini yeni URL adreslerine 301 ile yönlendirmeniz gerekecektir. Peki; nedir bu 301 yönlendirmesi? Sizlere bu rehberimizde tüm detaylarıyla anlatıyor olacağız.
301 Yönlendirmesi Nedir?
301 yönlendirmeleri hakkında konuşmadan önce aslında yönlendirmenin tam olarak ne olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Kısacası yönlendirme, ziyaretçileri bir web sayfasının başka bir web sayfasına otomatik olarak almak anlamına gelmektedir.
5 farklı türde yönlendirme türü olsa da günümüzde en yaygın kullanılan yönlendirme türleri ve bizim de üzerinde duracağımız yönlendirme türlerinden bahsetmek gerekirse; “geçici (302)” yönlendirmeler ve “kalıcı (301)” yönlendirmeler olarak ele alabiliriz.
Y%C3%B6nlendirme-4.jpg
301 yönlendirmesi, bir sayfadan diğerine “kalıcı” yönlendirilmesi şeklidir, bu nedenle bu tür 301 yönlendirmesini kullandığımızda arama motorlarına bir URL’den diğer URL adresine yapılan yönlendirmenin kesin olduğu söylüyoruz.
301 Yönlendirmesi Ne İşe Yarar?
Belirttiğimiz gibi, 301 yönlendirmesi arama motorlarına bir URL’den farklı bir URL adresine kesin geçiş yaptığımızı söyler.
Arama motorlarına hangi sayfada yer alacağımızı gösterdikten sonra Google, URL1’in artık URL2 olacağını anlayacak ve bu nedenle de URL1’in bağlantı eşitliğini URL2’ye geçirecek bundan sonrasında ise bağlantıları URL2’den taramaya devam edecek.
Başarılı bir SEO Ajansı olarak, bağlantı URL’sini eski URL’den geçirmek için karmaşık web sitesi geçişlerini veya web sitesi mimarisindeki herhangi bir değişiklikle uğraşırken kalıcı yönlendirmeleri tercih ediyoruz.
Tam Alan Adı Yönlendirmeleri
Tüm yönlendirmeler aynı etkiye sahip olmayacaktır, şu anda kozmetik sorgular için iyi sıralarda konumlanan bir kozmetik web sitesini yeniden yönlendirir ve tüm etki alanını bir araba kiralama sitesine yönlendirmeye karar verirseniz bu yönlendirme işlemi doğal görünmeyecektir. Yalnızca alakalı web sitelerini, yani sektörü aynı olan ilgili siteler için yönlendirme işlemi yapmalısınız.
Web Sitelerini Birleştirmek İçin 301’leri Kullanma
Diyelim ki; üç tane lüks araç web sitemiz mevcut, Porsche, Ferrari ve Lamborghini, 3 tanesini tek bir lüks otomobil web sitesine birleştirme işlemi yapabiliriz. Yapılan yönlendirme işlemi doğru bir şekilde planlanırsa, üç küçük web sitesini çok daha büyük tek bir web sitesinde birleştirebiliriz. Açıkçası doğru uygulanmazsa, üç küçük web sitesinin de mevcut SEO değerini kaybederiz.
Yönlendirmelerle Keyword Cannibalization’dan Kaçının
Yeniden yönlendirmelerin bir başka harika kullanımı da keyword cannibalization’dan kaçınmaktır. Belirli bir anahtar kelime özelinde sitemize ait sıralanan hem URL1 hem de URL2 mevcut ise; bu URL’lerden birini diğerine yönlendirebiliriz, böylece yalnızca tek bir sonuç elde ederken her iki URL’nin de gücünü kaybetmemiş oluruz.
Kaldırılacak URL Yönlendirmeleri
301 yönlendirmelerinin bir başka iyi kullanımı, örneğin bir e-ticaret web sitesinin bir ürünü artık satmayacağından ve bu URL adresinin SERP’te iyi konumlarda olduğu veya da iyi backlinklere sahip URL adresleri için kullanılabilir.
Bu URL’yi kaldırırsak, “sayfa yetkisini” kaybederiz, bununla birlikte başka bir ilgili ürünümüz var ise ona 301 ile yönlendirme yaptığımızda, yönlendirilen URL’nin hem gücünden hem de backlinklerinden yararlanmaya devam edeceğiz.
301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?
Bu aşamaya geldiyseniz eğer ki; artık hangi sayfayı yeniden farklı bir sayfaya yönlendirmek istediğiniz hakkında net bir karar vermiş olacaksınız. Peki, 301 yönlendirmesini nasıl yapmalısınız?
Aşağıda sizler için birkaç farklı seçeneği ve bu seçeneklerin artı/eksilerini sizlerle paylaşıyor olacağım.
.htaccess
Bu tür yönlendirme, .htaccess dosyası değiştirilerek yapılmaktadır. .Htaccess dosyası, URL’leri yeniden yazma gibi birçok şeyi yapmanızı sağlayan, sunucu tarafından okunan bir yapılandırma dosyasıdır.
Bu dosyayla ilgili en büyük artı, yönlendirme desenlerini gerçekleştirebilmemiz ve tam dizinleri tek bir komutla yönlendirebilmemizdir. Yani, .htaccess yönlendirmelerinin nasıl doğru kullanılacağını bilirsek işimizi oldukça kolay hale getirecektir.
Daha sonrasında ise .htaccess kullanarak en yaygın yönlendirmelerin bazılarının nasıl gerçekleştirileceğini açıklayacağız.
PHP
Bu tür yeniden yönlendirme doğrudan PHP programlama düzeyinde yapılır ve bu nedenle kodu yeniden yönlendirmek istediğimiz belirli URL’nin içine yerleştirmeniz gerekir.
Aşağıdaki örneği inceleyebiliriz:
Header(“Status: 301 Moved Permanently”);
Header(“Location: https://www.benimsitem.com”);
Bu tür yönlendirmenin dezavantajı, WordPress gibi bir CMS platformu kullanırsak, bu yönlendirmeyi tam olarak nereye yerleştirdiğimizi unutursak gelecekte sorun yaratabilecek site dosyalarını düzenlememiz gerektiğinden uygulanması oldukça karmaşık olacaktır.
HTML
HTML’de yeniden yönlendirme oluşturmak için “meta refresh” kullanabiliriz. Birkaç saniye sonra sayfamız güncellenir ve ikinci URL adresine yönlendirilmiş olur.
Meta http-equiv=”refresh” content=”0: url=http://www.benimsitem.com/”>
Bu tür yönlendirme teknik olarak 301 yönlendirmesi değildir ve bu nedenle de backlinklerin yetkisi yeni URL adresine geçmez.
WordPress’te 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?
WordPress’te çoğu alanda olduğu gibi, 301 yönlendirmesi ayarlamanın da birçok yolu mevcuttur. 301 yönlendirmesi yapmanızda sizlere yardımcı olacak WordPress eklentileri, sitenizin .htaccess dosyasını, Yoast SEO’yu ve hatta yukarıda bahsetmiş olduğumuz PHP kodlarını bile kullanabilirsiniz.
Birinci Yöntem: Sayfa düzeyi 301 yönlendirmeleri için WordPress eklentisi kullanın.
Yönlendirme işlemini gerçekleştirebileceğiniz çok farklı eklentiler WordPress’te mevcut. Bunlardan birkaç tane örnek verecek olursam; Redirection ve Yoast SEO eklentilerini ele alabiliriz.
Y%C3%B6nlendirme-1.jpg
Y%C3%B6nlendirme-2.jpg

Öncelikle başlamak için eklentiyi WordPress’e indirip, etkinleştirmelisiniz. Ardından, eklentinin kurulum sihirbazını çalıştırmak için Araçlar -> Redirection’a gidin demelisiniz.
Kısa Kurulum sihirbazından geçtikten sonra, ilk yönlendirmenizi gerçekleştirmek için Yönlendirmeler sekmesindeki Yeni Ekle düğmesine tıklayınız.
Bu alanda karşınıza 4 kısım çıkacak, bunları nasıl yapılandırmanız gerektiğini sizlere aşağıda açıklıyor olacağım:
  • Kaynak URL: Yeniden Yönlendirmek istediğiniz orijinal URL’i giriniz.
  • Sorgu Parametreleri: Bunu varsayılan olarak bırakınız.
  • Hedef URL: Bu ziyaretçileri almak istediğiniz yeni URL adresinizdir. Birisi kaynak URL adresinizi ziyaret ederse, otomatik olarak bu URL adresine yönlenir.
  • Grup: Bu sadece yönlendirmelerinizi düzenlemenize yardımcı olur. Varsayılan olarak bırakmak iyidir. Alternatif olarak, farklı yönlendirmelerinizi düzenlemek istiyorsanız yeni bir grup oluşturmak için Gruplar sekmesini kullanabilirsiniz.
Ardından, kurulumu tamamlamak için Redirection ekle’yi tıklayın.
Sayfanız bu noktada yönlendirme yapmıyorsa, önbelleğe alınan verilerinizi temizleyin; yönlendirme görünmeye başlamalıdır.
İkinci Yöntem: WordPress’e 301 yönlendirmesi eklemek için .htaccess kullanın
Bir alanı taşıyorsanız, 301 yönlendirmesini ayarlamak için WordPress sitenizin .htaccess dosyasını kullanmak en verimli seçenektir. Eklenti yöntemi kadar uygun olmasa da, sayfa düzeyinde yeniden yönlendirmeleri ayarlamak için .htaccess dosyasını da rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Başlamak için, .htaccess dosyanızı düzenlemek üzere sitenizin sunucusuna bağlanmamız gerekir. Bunun içinde iki seçeneğimiz vardır:
  • Sunucunuza FTP yoluyla bağlanın.
  • cPanel’in yerleşik Dosya Yöneticisi aracını kullanın.
301 Yönlendirme Zinciri Nedir?
URL1 -> URL2 -> URL3 -> URL4 gibi bir URL’den sonra gelen bir dizi ardışık yönlendirme dizisidir.
Y%C3%B6nlendirme-3-1-scaled.jpg

Google’ın kaç yönlendirmeyi izleyebileceği, her yönlendirme için ne kadar yetki kaybedeceğiniz vb. hakkında çok fazla tartışma var. Ancak genel olarak, bir yönlendirme zincirindeki her adım için, yetkinin yaklaşık %10’unun kaybolduğu, yani bu tür bir sorunu çözmek için çok önemlidir. Bir zincir yönlendirmesi varsa nihai URL’ye ulaşmak için geçen sürenin çok daha yüksek olacağını belirtmemek gerekir.
Bu zincirde daha az yönlendirme daha iyidir. Bu tür bir sorunu çözmek için, Screaming Frog gibi tarama platformu kullanarak veya SEMrush ile bir SEO denetimi gerçekleştirerek tüm yönlendirme zincirlerini tanımlamanız gerekecek. Zincirin başlangıç ve bitiş noktasını belirledikten sonra, URL1’den zincirdeki nihai URL’ye bir yönlendirme işlemi yapılması gerekecektir.
301 Yönlendirmesini Nasıl Kontrol Ederiz?
301 yönlendirmesinin doğru şekilde uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek için yeniden yönlendirdiğiniz URL’i yazın ve bunun sizi şimdi yeni düzeltilen sayfaya yönlendirip yönlendirmediğine bakın.
URL’nin 301 kodunu döndürdüğünü kontrol etmek için de çok önemlidir. Bunu Screaming Frog gibi araçları kullanarak veya ücretsiz çevrimiçi yönlendirme denetleyicisini kullanarak yapabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey yeniden yönlendirilen URL’yi eklemeniz ve hepsinin doğru göründüğünü kontrol etmeniz gerekmektedir.
Kısacası 301 yönlendirmeleri herhangi bir SEO denetiminin hayati bir parçasıdır ve doğru uygulandığında kullanıcı deneyimini, SEO ve dönüşüm oranlarını olumlu yönde etkilemektedir.
 
Üst Alt