Neler yeni
xentr_blue_bg_color
xentr_red_bg_color
xentr_green_bg_color
xentr_orange_bg_color
xentr_voilet_bg_color
xentr_slate_bg_color
xentr_dark_bg_color

Foundation Framework Nedir?

Atakumlu

Yönetici
Katılım
26 Kas 2019
Mesajlar
289
Tepkime puanı
58

Foundation Framework Nedir?


Foundation framework açık kaynak kodlu önüz çatısı anlamına gelen bir terimdir. Açık kaynak ise bilgisayar yazılımının ilk halinin tüm programcıların kullanımına, okuyup anlamasına açık tutulması ve tüm dünya ile paylaşılması demektir. Foundation framework sayesinde web sitesi ve uygulamalar geliştirilebilir. Bu kapsamda web formları, navigasyon çubukları, butonlar, kod parçaları ile HTML ve CSS tabanlı bileşenlerin her biri foundation frameworkü oluşturan unsurlar arasında sayılır. Ayrıca bu unsurlara ek olarak Javascript bileşenlerinin katıldığı da görülür. Foundation ilk olarak ZURB adlı yazılım şirketi tarafından geliştirilmiştir. 2015 yılında 20 bin adetten fazla star ve 4 bin adetten fazla da fork sayısına ulaşan popülariteye eriştiği edinilen bilgiler arasında yer alır.

foundation-framework-nedir.jpg


Foundation nedir?
Foundation ücretsiz bir uygulamadır. Bu uygulama web sitesi ve uygulaması oluşturan kişilere büyük kolaylıklar sağlar, pratik ve hızlı bir kullanım sunar. Web sitelerinin mobil uyumlu hale getirilmesinde ve responsive adı verilen hassas web sayfalarının oluşturulmasında önemli bir payı vardır. HTLM ile CSS tasarım şablonları, navigasyon tuşları, formlar, diğer şablonlar ve bazı menüler foundation ile Javascript eklenerek yaratılabilir. Esasen foundation oldukça kolay bir kullanıma sahiptir. Bu nedenle hem profesyonel yazılımcılar hem de yeni başlayanlar tarafından yaygın olarak tercih edilir. Ebay, Facebook, Amazon ve Disney gibi pek çok dünya devinin foundation kullandığı bilinmektedir.

Framework yazılım dilinde sıkça karşılaşılan bir terimdir. Bir tür kütüphane olan framework sayesinde bir proje çok daha kısa sürede pratik bir şekilde tamamlanabilir. Önceden oluşturan bir yapı olan framework sayesinde proje işleri kolaylaştığından günümüzde yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir.

Framework ile neler yapılabilir?
Framework sayesinde karmaşık olan yazılım dilleri oldukça basit bir seviyeye indirgenebilir. Bu da yapılan projenin hızlanmasına katkı sağlar. Hazır halde sunulan framework sayesinde web sitesi oluşturma veya kod yazma işinin büyük bir kısmı tamamlanmış olur. Framework bir proje içerisinde doğrudan hiçbir müdahaleye gerek kalmadan eklenebilir. Php dili kullanan bir yazılımcı veri tabanı oluşturmak, veri işlemek, kayıt tutmak veya üyelik açmak için devamlı olarak Php dili vasıtasıyla işlemler yapmak durumunda kalır. Bu da fazlasıyla zaman alan bir işlemdir. Bunun yerinde hazırda bulunan Laravel, Yii veya Codeigniter gibi frameworkler sayesinde hazır yapılar ile veri tabanında işlem yapmak oldukça kolay bir hal alır. Bu yüzde frameworklerin yaygın bir kullanım alanı vardır.

Framework nasıl kullanılır?
Frameworkler Bootstrap gibi farklı şekilde isimlendirilen çeşitli kütüphanelerden oluşur. Bootstrap aynı zamanda Css dilinde en yoğun olarak tercih edilen kütüphaneler arasında yer alır. Twitter tarafından bulunan bir kütüphane olan Bootstrap içerisinde çok sayıda hazır şablon mevcuttur. Hazır şablonlar sayesinde web sitesi geliştiricileri işlerini kısa sürede tamamlayabilir. Hem masaüstü hem de mobil web sitesi Bootstrap adlı kütüphaneyle kolayca yapılır.

Framework kullanmanın avantajlı yönleri nelerdir?
  • Proje yaratımında web sitesi geliştiricinin zaman kazanmasını sağlar.
  • Açık kaynak olduğu için eksik görülen yönler kolayca değiştirilebilir, eklemeler yapılarak kütüphaneye katkıda bulunulabilir.
  • Sürekli test edilebilir ve bu yüzden güvenli bir kütüphanedir.
  • Component yazmak isteyen yazılımcılara kolaylık sunar.
  • Projeye katma değer sağlar.
  • Daha net bir şekilde kod yazmaya olanak tanır.
  • Ekip çalışmasına daha yatkındır.
Framework kullanmanın dezavantajlı olduğu yönler nelerdir?
  • Bu kütüphaneyi öğrenmek daha karmaşık bir süreci gerektirebilir.
  • Normal kod yazımı framework kullanımından daha az zaman alabilir.
  • Yanlışa müsait bir kütüphane değildir. Tek bir hata yüzünden tüm proje sekteye uğrayabilir.
  • Framework esasen daha hantal bir kütüphanedir.
Framework kim tarafından kullanılmaktadır?
Yazılımcıların kullandığı çok sayıda yazılım dili bulunur. Öğrenilmiş olan bir yazılım dili sayesinde aynı dil kullanılarak çok sayıda proje kısa süreler içerisinde üretilebilir. Bu yüzden de bilinen yazılım diline ait olan kütüphane çoğunlukla tercih edilir. Böylece yazılımcı yapmak istediği işi kısa sürede kolayca yerine getirebilir. Yine de normal kod yazımı yerine framework kullanımı yazılımcının tercihi ile sabittir. Framework genellikle ekip tarafından oluşturulan projelerde tercih edilir. Bu sayede ekibin işi kısa sürede tamamlaması sağlanabilir.
 
Üst Alt