Neler yeni
xentr_blue_bg_color
xentr_red_bg_color
xentr_green_bg_color
xentr_orange_bg_color
xentr_voilet_bg_color
xentr_slate_bg_color
xentr_dark_bg_color

SQL Yazılımları Nelerdir?

oLed

Paylaşım Ekibi
Katılım
17 Nis 2020
Mesajlar
142
Tepkime puanı
24
Konum
Aydın
MySQL: MySQL, Oracle isimli firma tarafından ortaya çıkarılmıştır ve bugün en popüler SQL yazılımlarından biri olarak ön plana çıkmaktadır. Hem ücretsiz ve hem de açık kaynak kodları kullanır. Çifte lisanslı bir yazılım olan MySQL, GPL Lisansı’na sahiptir. Genel Kamu Lisansı kısıtlama yoluna giderse devreye girebilen ayrı bir lisansa daha sahiptir. Veritabanlarına ulaşmak adına en popüler ve yaygın olan dili tercih ediyor. Genelde Linux çatısı altında daha verimli bir performans sunmaktadır. Oldukça ensek bir yapıya sahip olması onun en cazip özelliklerinden biri olarak ön plana çıkmıştır. Son sürümüyle beraber alt sorgu özelliği de dahil edilmiştir. Bugün veritabanının kullanıldığı bütün online mecralarda rahatlıkla kullanılabilir. Tablo, görüntüleme ve yordam gibi veritabanı nesnelerini desteklemektedir.


Mssql: Mssql Microsoft çatısı altında üretilmiştir. Lisans edinmek ücretlidir; fakat hosting firmaları söz konusu maliyetleri üstlenmektedir. Çok büyük veriler söz konusu olduğunda bu size ekstra maliyet olarak yansıyabilir. NET ya da ASP dilleriyle ortaya çıkartılmış internet sitelerinde sıklıkla tercih edilir. Genelde kullanım kolaylığıyla ön plana çıkmaktadır. İndirmek adına Microsoft’un kendi resmi sayfası üzerindeki yönergeleri takip edebilirsiniz.


Microsoft SQL Server: Yine aynı şekilde Microsoft tarafından geliştirilen bir nevi sunucu yazılımı olarak bilinir. Şu anda piyasada pek çok versiyonuna ulaşmak mümkündür. Son versiyonu 2008 yılının Ağustos ayında kullanıcıların beğenisine sunuldu. Bu versiyonda veri yönetimini kendi kendine ayarlaması ve kapalı kalma konusunda sorun yaşamaması, ön plana çıkan bazı yeniliklerdir. Ayrıca bu versiyonla beraber “Master Data Services” adı verilen bir veri yönetim sistemi dahil edildi.


Firebird: Borland tarafından Interbase 6.0 isimli veri tabanının artık açık kaynak kodu biçimine sokulmasıyla ortaya çıkmış oldu. Alert özelliğiyle beraber tablolarda herhangi bir farklılık söz konusu olduğu zaman, bu farklılıkları bizzat kendi yazılımınız üzerinden izleyebilirsiniz. Şu ana kadar çıkartılan tüm versiyonları ücretsiz olarak sunuldu. Oldukça büyük veritabanları için bile çok defa tercih edildi. Şu anda sisteme Türkçe dil desteği de dahil edilmiştir.


Access: Aynı şekilde Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Bu genelde mikro uygulamalarda tercih edilmektedir. Büyük veritabanlarında sizi yarı yolda bırakabilir ve muhtemelen pek bir verim alma şansınız olmaz. En ön plana çıkan özelliği ise mobil biçimde, yani taşınabilir nitelikte olmasıdır. Yakın zaman öncesinde dek yalnızca kendi dosyaları için kullanılıyordu ancak şu anda SQL uyumlu bütün veritabanlarına teknik olarak erişmek mümkün hale geldi. Oluşan raporları, sisteminde Access kurulu olmayan kişilere hiçbir sorun yaşamadan ulaştırmanız mümkün.
 
Üst Alt